21.11.2020 – Jak wybrać wino w sklepie i restauracji?

Warsztaty 21.11.2020

219,00  z VAT

8 w magazynie

Opis

Któż z nas nie stał przed półką w sklepie zdezorientowany, może lekko zdenerwowany lub bezsilny próbując wybrać wino? Czy kierować się wyglądem etykiety, kolorem butelki, tym że wino ma korek a nie nakrętkę, a może zasłyszanymi opiniami, że wina francuskie są kwaśne, dlatego lepiej kupić chilijskie. Sprawa komplikuje się przy wyborze wina w restauracji, bo przed nami lista win z nazwami, które nic nam nie mówią, a ceny niejednokrotnie zachęcają raczej do wzięcia piwa. Jak się nie dać i wybrnąć?

Dla kogo: praktyczny warsztat dla każdego

Będzie się działo: Przyjrzymy się ofercie win sklepowych i karcie win w restauracji. Podpowiemy jak poradzić sobie z wyborem wina, a przynajmniej jak uniknąć wpadki. Zdegustujemy wina w różnych cenach do 20, 50, 100 i 200 zł, porównamy i ocenimy. pokrótce omówimy zasady łączenia win i potraw. Ponadto informacje praktyczne: jak otwierać wino, temperatury serwowania, w jakich kieliszkach podawać wino i podstawy łączenia win z potrawami.

Informacje dodatkowe:  Warsztat trwa 3 godziny / Winodobranie zapewnia: minimum 6 win do degustacji, profesjonalne kieliszki, wodę, bagietki i oliwę oraz w zależności od tematu warsztatu trzy przekąski podane jako przykład połączenia z winem (zazwyczaj sezonowane wędliny, sery i coś słodkiego)

Ekstra:
Żaden uczestnik nie wyjdzie z warsztatów z pustymi rękami.
Winodobranie rozdaje małe niespodzianki!

Ważne: Warsztaty odbędą się, gdy zbierze się grupa min. 8 osób, dlatego zastrzegamy sobie możliwość zmiany podanego terminu, co obiecujemy czynić jak najrzadziej!
Prosimy, aby w dniu warsztatów ograniczyć użycie perfum i aromatycznych kosmetyków do minimum. Wino da nam się lepiej poznać w przestrzeni aromatycznie neutralnej. Dziękujemy!

Data - 21/11/2020
19:00 - 22:00

Wczytuję mapę...