O nas

Marta Ręgowska

Wine Educator, DipWSET Level 4 Certified

Od ponad 15 lat związana zawodowo i emocjonalnie z winem i gastronomią. Doświadczona edukatorka i pasjonatka wina.

Uprawy winorośli i produkcji wina uczyła się w Piemoncie, we Włoszech, pracując u znanego producenta Pellissero (www.pelissero.com).

Jako jedna z pierwszych w Polsce zdobyła najwyższy poziom Diploma level 4 w międzynarodowej szkole winiarskiej Wine & Spirit Education Trust (WSET) w Londynie.

Swoją wiedzę, a także predyspozycje degustatorskie zarówno wina i jedzenia, rozwijała na licznych targach, degustacjach, spotkaniach w winiarniach u producentów żywności we Włoszech, Francji, Hiszpanii, Portugalii.

Przez szereg lat pracowała jako starszy kupiec wina i jedzenia, zajmując się selekcją produktów i negocjacją warunków handlowych dla specjalistycznej sieci sklepów.

Marzenie o pracy w kuchni restauracji spełniła w 5* Hotelu Intercontinental, m.in. przygotowując śniadania à la carte w VIP Club Lounge.

Ponadto, jest partnerem w Wineway Let’s Celebrate Wine (www.wineway.pl). Posiada Cava Expert Educator, jest degustatorem i jurorem na konkursach winiarskich i magistrem Geografii społeczno-ekonomicznej UW.

Od kilku lat zgłębia tajniki psychologii wina, czyli złożoności procesu degustacji wina, ilości czynników od których zależy percepcja wina. Interesuje się neurogastronomią i neuroenologią.

Od niedawna podcasterka w Wine Friends Podcasty (www.winefriends.pl), czyli luźne rozmowy przyjaciół o winie.

Prywatnie można ją spotkać na spacerach po Żoliborzu z psem Barolo. Lubi gotować dla rodziny i przyjaciół, łączyć smaki i aromaty dobrej jakości składników.

Ulubione wina? Musujące! Szampan od growera z rana, Franciacorta rosé po południu, a przed snem wyleżakowany Corpinnat. Ponadto trawiaste Cab Franki, stalowe chardonnay i zawsze niezawodne zimno-lubne wytrawne rieslingi.