Wina polskie. Cudze chwalicie, swego nie znacie…

Wina polskie. Cudze chwalicie, swego nie znacie…

Polskie winiarstwo od dwóch dekad przeżywa renesans. Okolice Zielonej Góry, Małopolska, Podkarpacie, a nawet okolice Szczecina i inne części Polski uprawiają winorośle, produkują wino i to z zaskakująco dobrym skutkiem!

Dla kogo: dla patriotów, lubiących ciekawostki i nowości, przede wszystkim fanów win białych.

Będzie się działo: Przedstawimy w kilku zdaniach historię uprawy winorośli w Polsce, omówimy najważniejsze regiony przeżywające obecnie rozkwit produkcji, zaprezentujemy kilku ciekawszych producentów (wybór własny Winodobranie), spróbujemy kilku dobrych polskich win w połączeniu z polskimi przekąskami i pokrótce omówimy zasady łączenia win i potraw. Ponadto informacje praktyczne: jak otwierać wino, temperatury serwowania, w jakich kieliszkach podawać wino oraz czym kierować się przy wyborze wina w sklepie i restauracji.

Informacje dodatkowe:  Warsztat trwa 3 godziny / Winodobranie zapewnia: minimum 6 win do degustacji, profesjonalne kieliszki, wodę, bagietki i oliwę oraz w zależności od tematu warsztatu trzy przekąski podane jako przykład połączenia z winem (zazwyczaj sezonowane wędliny, sery i coś słodkiego)

Ekstra: Żaden uczestnik nie wyjdzie z warsztatów z pustymi rękami.
Winodobranie rozdaje małe niespodzianki!

MIEJSCE:

Gościnne progi Winodobranie na Żoliborzu – Piwnica w przedwojennym bloku osiedla historycznej Spółdzielni Mieszkaniowej S.U.P. 1929 r. Lokalizacja tuż przy stacji metro Marymont. Warsztaty winiarskie odbywają się w nieformalnej atmosferze, w jasnej, wygodnej i wysokiej piwnicy z dużymi oknami, z widokiem na typowe zielone żoliborskie podwórko.

Adres: ul. Gdańska 2 (wejście od ul. Bieniewickiej, 3 brama), 01-633 Warszawa

Ważne:

Warsztaty odbędą się, gdy zbierze się grupa min. 8 osób, dlatego zastrzegamy sobie możliwość zmiany podanego terminu, co obiecujemy czynić jak najrzadziej!

Prosimy, aby w dniu warsztatów ograniczyć użycie perfum i aromatycznych kosmetyków do minimum. Wino da nam się lepiej poznać w przestrzeni aromatycznie neutralnej. Dziękujemy!