Food & Wine perfect marriage  – zasady łączenia smaków

Food & Wine perfect marriage  – zasady łączenia smaków

Cechy udanego małżeństwa? Nie tylko miłość, która pociąga ku sobie dwie osoby, ale wzajemne uzupełnianie się, harmonia, współpraca, kiedy jedno nie dominuje nad drugim. Podobnie jest z winem i jedzeniem. Podane razem mają stworzyć nową, lepszą, ciekawszą jakość, by sprawić przyjemność podniebieniu.

Dla kogo: dla osób lubiących smakować, analizować, łączyć, eksperymentować.

Będzie się działo: Omówimy rodzaje win, podstawowe smaki i aromaty spotykane w winach. Odpowiemy na pytania czym kierować się przy łączeniu potraw z winami (a może win z potrawami?). Spróbujemy kilku połączeń smaków trafionych i nietrafionych, aby zrozumieć dobre i złe Winodobranie. Ponadto informacje praktyczne: jak otwierać wino, temperatury serwowania, w jakich kieliszkach oraz czym kierować się przy wyborze wina w sklepie i restauracji.

Informacje dodatkowe:  Warsztat trwa 3 godziny / Winodobranie zapewnia: minimum 6 win do degustacji, profesjonalne kieliszki, wodę, bagietki i oliwę oraz w zależności od tematu warsztatu trzy przekąski podane jako przykład połączenia z winem (zazwyczaj sezonowane wędliny, sery i coś słodkiego)

Ekstra: Żaden uczestnik nie wyjdzie z warsztatów z pustymi rękami.
Winodobranie rozdaje małe niespodzianki!

MIEJSCE:

Gościnne progi Winodobranie na Żoliborzu – Piwnica w przedwojennym bloku osiedla historycznej Spółdzielni Mieszkaniowej S.U.P. 1929 r. Lokalizacja tuż przy stacji metro Marymont. Warsztaty winiarskie odbywają się w nieformalnej atmosferze, w jasnej, wygodnej i wysokiej piwnicy z dużymi oknami, z widokiem na typowe zielone żoliborskie podwórko.

Adres: ul. Gdańska 2 (wejście od ul. Bieniewickiej, 3 brama), 01-633 Warszawa

Ważne:

Warsztaty odbędą się, gdy zbierze się grupa min. 8 osób, dlatego zastrzegamy sobie możliwość zmiany podanego terminu, co obiecujemy czynić jak najrzadziej!

Prosimy, aby w dniu warsztatów ograniczyć użycie perfum i aromatycznych kosmetyków do minimum. Wino da nam się lepiej poznać w przestrzeni aromatycznie neutralnej. Dziękujemy!