Wina białe – różne style, prawda i mity

Wina białe – różne style, prawda i mity

Ich różnorodność nie zna granic, wiele jest niedocenianych. Produkcja wymaga wiedzy i umiejętności, by zachować delikatne nuty kwiatów, owoców i ziół. Bywają lekkie i zwiewne lub ciężkie, tłuste i pikantne.

Dla kogo: dla zadeklarowanych miłośników win białych oraz dla tych, którzy chcieliby białe wina poznać i docenić.

Będzie się działo: Omówimy podstawowe szczepy, z których powstają białe wina, metodę produkcji, najbardziej znane apelacje, zdegustujemy i porównamy wybrane style win z różnych krajów i kontynentów. Ponadto powiemy jak otwierać wino, przechowywać, w jakich temperaturach serwować, jakie wybrać kieliszki, z jakimi potrawami łączyć oraz czym kierować się przy wyborze wina w sklepie i restauracji.

Informacje dodatkowe:  Warsztat trwa 3 godziny / Winodobranie zapewnia: minimum 6 win do degustacji, profesjonalne kieliszki, wodę, bagietki i oliwę oraz w zależności od tematu warsztatu trzy przekąski podane jako przykład połączenia z winem (zazwyczaj sezonowane wędliny, sery i coś słodkiego)

Ekstra: Żaden uczestnik nie wyjdzie z warsztatów z pustymi rękami.
Winodobranie rozdaje małe niespodzianki!

MIEJSCE:

Gościnne progi Winodobranie na Żoliborzu – Piwnica w przedwojennym bloku osiedla historycznej Spółdzielni Mieszkaniowej S.U.P. 1929 r. Lokalizacja tuż przy stacji metro Marymont. Warsztaty winiarskie odbywają się w nieformalnej atmosferze, w jasnej, wygodnej i wysokiej piwnicy z dużymi oknami, z widokiem na typowe zielone żoliborskie podwórko.

Adres: ul. Gdańska 2 (wejście od ul. Bieniewickiej, 3 brama), 01-633 Warszawa

Ważne:

Warsztaty odbędą się, gdy zbierze się grupa min. 8 osób, dlatego zastrzegamy sobie możliwość zmiany podanego terminu, co obiecujemy czynić jak najrzadziej!

Prosimy, aby w dniu warsztatów ograniczyć użycie perfum i aromatycznych kosmetyków do minimum. Wino da nam się lepiej poznać w przestrzeni aromatycznie neutralnej. Dziękujemy!