O MNIE: Marta Ręgowska
Champagne (winiarski region Szampanii we Francji) – tam wszystko się zaczęło! Pierwsza podróż życia i pierwsze zbiory winogron w winnicy. Właśnie do Szampanii, na początku lat 80, moi rodzice udali się w podróż poślubną. Ja byłam już z nimi, schowana głęboko w brzuchu mojej mamy.
Do dziś mama ma w pamięci charakterystyczny aromat winiarni, dla niej wtedy w stanie błogosławionym, tak trudny do zniesienia… Za pieniądze zarobione na zbiorach rodzice pojechali do Włoch. Rzym, Florencja, Mediolan, kultura i sztuka, słońce i ciepło, włoska la bella vita…
Czy to przypadek? Moja miłość i pasja do wina? Włochy, mój drugi dom?
Następnie alergie na mleko, kombinowanie czym mnie karmić i zalecenie lekarza, gdy miałam zaledwie dwa miesiące – karmić czym się da… Tak, jarzynowe, pomidorowe, nawet kapuśniaki – bardzo wcześnie zaczęłam poznawać smaki i obudził się mój węch.
Może kolejny przypadek? Od najmłodszych lat lubię próbować, wąchać, sprawdzać, niestety i grymasić… Poszukiwania idealnych smaków, połączeń, proporcji i harmonii w jedzeniu, z biegiem lat także i w winie, oraz w jednym i drugim w parze – trwają do dziś i są jedną z moich największych pasji!
Kwalifikacje i doświadczenie?
Życie naturalnie doprowadziło mnie do zdobycia kwalifikacji zawodowych i doświadczenia w moich ukochanych tematach.
Skończyłam studia z win i alkoholi mocnych zdobywają najwyższy poziom Diploma level 4 w Londynie w międzynarodowej szkole Wine & Spirit Education Trust (WSET). Jestem także magistrem geografii UW.
Przez wiele lat pracowałam jako kupiec zajmujący się selekcją jakościowych win i produktów spożywczych. Miałam szczęście zjeździć kawał Europy, uczestnicząc w setkach spotkań na targach międzynarodowych, w fabrykach i winiarniach, degustując tysiące win i innych produktów.
Wiem, co to ciężka praca w winiarni, bo odbyłam kilkumiesięczny staż przy produkcji wina w Piemoncie (region winiarski we Włoszech), a także nieobca mi specyfika pracy w gastro – zamarzyło mi się kiedyś pracować w kuchni hotelu 5* i zrobiłam to, z pełnym zaangażowaniem i sukcesem.
Obecnie
Jestem autorką projektu Winodobranie. Nazywają mnie wine educator. Uczę i opowiadam o winie.
Prowadzę na warszawskim Żoliborzu autorskie warsztaty winiarskie dla amatorów win – osób indywidualnych i grup firmowych.
Warsztaty winiarskie, stacjonarnie lub online, dla większych grup firmowych to także moja domena.
Prowadzę kursy dla profesjonalistów z branży winiarskiej – sommelierów, konsultantów, specjalistów sprzedaży (WSET na wszystkich poziomach)
Jestem wykładowcą MBA i DBA w Wyższej Szkole Menedżerskiej i prowadzę zajęcia „Etyka i winiarski savoir vivre w biznesie”
Mam przyjemność sędziować na kilku konkursach winiarskich (Włochy i Węgry)
Od 2020 roku jestem współautorką i partnerem w projekcie Wineway – Let’s celebrate wine. Wineway to importer praktycznych i pięknych akcesoriów do wina dla wineloversów i profesjonalistów z branży.
O NICH
Bez NICH, nie było by MNIE i projektu WINODOBRANIE.
Czyli wszyscy, których spotkałam i spotykam, współpracuje i od których wciąż się uczę, eksperci w swoich dziedzinach: sommelierzy, dziennikarze, importerzy pasjonaci, szefowie kuchni, menedżerowie i serwis restauracji.
Nie wspomnę o rodzinie, przyjaciołach, znajomych i wszystkich uczestnikach moich warsztatów.
Czuję wdzięczność!
#lovemyjob