O nas

O MNIE: Marta Ręgowska

Champagne (winiarski region Szampanii we Francji) – tam wszystko się zaczęło! Pierwsza podróż życia i pierwsze zbiory winogron w winnicy. Właśnie do Szampanii, na początku lat 80, moi rodzice udali się w podróż poślubną. Ja byłam już z nimi, schowana głęboko w brzuchu mojej mamy.

Do dziś mama ma w pamięci charakterystyczny aromat winiarni, dla niej wtedy w stanie błogosławionym, tak trudny do zniesienia… Za pieniądze zarobione na zbiorach rodzice pojechali do Włoch. Rzym, Florencja, Mediolan, kultura i sztuka, słońce i ciepło, włoska la bella vita

Czy to przypadek? Moja miłość i pasja do wina? Włochy, mój drugi dom?

Następnie alergie na mleko, kombinowanie czym mnie karmić i zalecenie lekarza, gdy miałam zaledwie dwa miesiące – karmić czym się da… Tak, jarzynowe, pomidorowe, nawet kapuśniaki – bardzo wcześnie zaczęłam poznawać smaki i obudził się mój węch.

Może kolejny przypadek? Od najmłodszych lat lubię próbować, wąchać, sprawdzać, niestety i grymasić… Poszukiwania idealnych smaków, połączeń, proporcji i harmonii w jedzeniu, z biegiem lat także i w winie, oraz w jednym i drugim w parze – trwają do dziś i są jedną z moich największych pasji!

Obecnie

Jestem autorką projektu Winodobranie. Nazywają mnie wine educator. Uczę i opowiadam o winie.

Prowadzę na warszawskim Żoliborzu autorskie warsztaty winiarskie dla amatorów win – osób indywidualnych i grup firmowych.

Prowadzę kursy dla profesjonalistów z branży winiarskiej – sommelierów, konsultantów, specjalistów sprzedaży (WSET na wszystkich poziomach)

Jestem wykładowcą MBA i DBA w Wyższej Szkole Menedżerskiej i prowadzę zajęcia „Etyka i winiarski savoir vivre w biznesie”

Jestem współautorską i partnerem konceptu Wine & Roses przy pl. Unii Lubelskiej w Warszawie. To nowatorski koncept który łączy to, co piękne, pachnące i pobudzające zmysły  – kwiaciarnię i sklep z wyjątkowym winem.

Doświadczenie:

– lata pracy na stanowisku w dziale zakupu produktów spożywczych i win u polskiego importera – setki degustacji i spotkań z producentami w Polsce i za granicą.
– kilkumiesięczny staż we włoskim Piemoncie (Barbaresco) – moje drugie zbiory w życiu, tym razem siłą własnych mięśni i asystowanie przy produkcji wina i wielu codziennych pracach w winiarni.
– rok pracy w kuchni w hotelu 5* – czyli jak to funkcjonuje od środka

i wszystko poparte solidną teorią:

– ukończenie wszystkich poziomów kursów aż do Diploma level 4 Wine & Spirit Eduaction Trust. WSET w Londynie to znana na całym świecie międzynarodowa szkoła szkoląca profesjonalistów z branży winiarskiej i alkoholi mocnych.

wset diploma L4

O NICH

Bez NICH, nie było by MNIE i projektu WINODOBRANIE.

Profesjonaliści z branży winiarskiej: importerzy, sommelierzy, dziennikarze.
Profesjonaliści z branży gastronomicznej: szefowie kuchni, kucharze, menedżerowie i obsługa restauracji.

Nade wszystko: Rodzice, Teśka, Ciotka Aśka, Ciocia Izabela, Agatka oraz rodzina, przyjaciele i wszystkie osoby, którym dziękuję za ciągłe wsparcie, inspiracje i pomoc!